Pentu meiltä?
Pyrin kasvattamaan aktiivisia, terveitä ja monipuoliseen harrastamiseen sopivia perhekoiria. Minulle on tärkeää, että jokainen kasvattini on ensisijaisesti rakas perheenjäsen ja se saa olla perheen mukana jokapäiväisessä arjessa sekä monipuolisissa harrastuksissa. Pentueita meille syntyy ainakin tällä hetkellä harvakseltaan ja jokainen yhdistelmistä on erittäin tarkkaan harkittu.
Pennut myyn lähtökohtaisesti harrastaviin ja aktiivisiin koteihin, joissa ollaan valmiita huomioimaan myös koiran lajityypilliset tarpeet. Kodin tulee olla sitoutunut panostamaan koiran sosiaalistamiseen, liikuttamiseen, aktivointiin ja koulutukseen. Kasvattamani rodut ovat aktiivisia koiria, jonka vuoksi etsin niille ensisijaisesti koiraharrastuslajeja harrastavia perheitä. Pelkkä lenkkeily tai näyttelyt eivät riitä harrastukseksi. Koen halun kisata plussana, mutta en pidä sitä suurena kriteerinä uutta kotia valitessa. Pentua en myy ikinä väritoiveiden perusteella, vaan pyrin löytämään kullekin pennulle juuri sen tarpeisiin sopivan kodin.
Pidän itse sosiaalisista koirista, joiden hermorakenne on kunnossa. Australianpaimenkoira voi tyypillisesti suhtautua vieraisiin myös välinpitämättömästi tai varauksellisesti. Tämä on hyvä ottaa huomioon pentua hankkiessaan. Tykkään aktiivisista ja vilkkaista koirista, joilta löytyy moottoria harrastamiseen mutta ne olisivat arjessa järkeviä. Aina nämä eivät mene helposti yksi yhteen, sillä esimerkiksi kiihkeys harrastuksissa näkyy usein myös arkisissa tilanteissa ja sitä voi joutua työstämään paljonkin, jotta arjesta saa sujuvaa. Harrastusominaisuuksia kun ei saa pois päältä ja takaisin nappia painamalla.
Terveys on minulle myös tärkeä asia, ja sen vuoksi pentujen uusien kotien tulee sitoutua terveystutkimaan kasvattini. Haluan että kasvattini kuvattaisiin ja terveystutkittaisiin laajasti. Pennun ostajan pitää sitoutua vähintään rodun PEVISAn mukaisiin terveystutkimuksiin 1-2,5v ikäisenä, mutta suosittelen kuvaamaan lonkat, kyynäret, selän ja olat sekä peilaamaan silmät. Tämä on tärkeää tietoa niin sinulle pennun omistajana kuin minulle kasvattajana. Jalostuskoirat terveystutkitaan laajasti luustoltaan ja silmiltään, sekä niiden sydän ja polvet tarkistetaan. Pyrin myös ottamaan kattavasti selvää nartun ja uroksen suvuista terveyden sekä luonteiden puolesta. Pennun ottajat saavat minulta listan kustakin yhdistelmästä, jossa on tiedossani olevat viat ja sairaudet. Arvostan avoimuutta ja haluan rehellisesti kertoa yhdistelmien taustalta kaiken mitä tiedän.
Täydellistä yhdistelmää ei ole, vaan jokaisessa yhdistelmässä on omat huomionsa ja riskinsä vaikka toki kasvattajana pyrin ne minimoimaan tiedossa olevien tietojeni perusteella. Aina suunnitellut linjat eivät sovi yhteen ja joskus pentueessa saattaa ilmaantua sellaisia ongelmia, joita ei osattu ennalta pitää riskinä. On mahdotonta ennustaa miten loppupeleissä geenit sopivat yhteen luonteen ja terveyden puolesta. Vaikka yhdistelmän vanhemmilla olisi jo ennalta hyvää jälkeläisnäyttöä, voi silti olla että toisessa yhdistelmässä lopputulos on jotain aivan muuta. Tällaistenkin tilanteiden varalta pentujen omistajien tulee sitoutua koiran kouluttamiseen ja hoitoon niin hyvässä kuin haasteissakin. Käytösongelmien ilmetessä niide työstäminen voi viedä paljon vaivaa, aikaa ja rahaa, samoin sairaan koiran hoitaminen. Haluan kuulla niin hyviä kuin ikävämpiäkin kuulumisia kasvateistani ja pyrin olemaan tukena sen minkä pystyn. Suosittelen kuitenkin aina ongelmatilanteissa kääntymään matalalla kynnyksellä ammattilaisten puoleen. On todella kurjaa mikäli ongelmia tulee ja olen niistä pahoillani. Mielelläni kuitenkin kuulen niistä sillä ne auttavat tulevaisuuden jalostusvalintojen pohdinnassa.
Pennut myydään aina lemmikkeinä. En voi pentua myydessäni taata sen soveltuvuutta terveyden, ominaisuuksien tai luonteen puolesta harrastus- tai jalostuskoiraksi.
Meillä pennut kasvavat osana arkea ja elämää. Ensimmäiset viikot ne saavat kasvaa makuuhuoneessa rauhassa muilta koirilta ja isommalta hälinältä. Kun silmät aukeavat ja liikettä alkaa olla enemmän, ne pääsevät vapaasti kulkemaan talossa.
Pennut pääsevät tutustumaan perheen muihin koiriin ja lisäksi pääsevät tapaamaan meillä asuvat kissat, lampaat ja hevoset. Pidän pentujen sosiaalistamista älyttömän täkeänä osana kasvatustyötä - tähän panostankin monipuolisesti ja huolella. Mahdollisuuksien mukaan pennut pääsevät kokemaan monia tilanteita laumassa, pienemmissä porukoissa sekä yksin.
Monesti sosiaalistamisesta puhuttaessa ihmisille tulee mieleen pennun totuttaminen mahdollisimman moneen vieraaseen koiraan. Sosiaalistaminen on ehdottomasti hurjan paljon isompi kokonaisuus jossa koirakohtaamiset näyttelevät pientä osaa.
Sosiaalistaminen tarkoittaa pennun totuttamista yksin että porukassa esim. erilaisiin ääniin, alustoihin, paikkoihin, kokemuksiin, ihmisiin ja lisäksi myös niihin turvallisiin koirakavereihin. Pyrin siihen että pennuilla olisi ainakin uusi asia/kokemus joka päivä, ja suosittelen uusien kotien jatkamaan tätä pentujen kanssa. Huolellinen sosiaalistaminen palkitsee tulevaisuudessa!
Pentuaitauksessa on kokoajan erilaisia alustoja ja pyrin vaihtamaan leluja ja sisustusta pentulassa säännöllisesti. Totutellaan paljon arjen ja leikin lomassa erilaisiin ääniin ja kolinoihin. Lisäksi ulkoillaan paljon erilaisissa paikoissa ja erilaisilla alustoilla, sekä opetellaan kaikenlaista käsittelyä & hoitotoimenpiteitä. Pennut pääsevät myös kulkemaan autossa. Vietetään paljon aikaa yhdessä ja opetellaan arkisia taitoja.
Ensimmäiset pennut kävivät mm. tutustumassa useampaan koirahalliin, kävivät ohjatulla dobotunnilla vieraiden koirien keskellä, muutaman yön reissussa emon ja muiden pentujen kanssa, pääsivät yksittäin tutkimaan ystäväni kotia ja tustustumaan heidän pieneen lapseensa sekä koiraansa, tapaamassa paljon lapsia, kauppakeskuksessa ja päiväkodissa. Näiden lisäksi multa lähtevät pennut käyvät aina kroppatsekissä ammattilaisella ennen luovutusikää.
Kun olet kiinnostunut kasvatistani ja otat yhteyttä, kerro ainakin seuraavat:
- Esittele itsesi ja perheesi kattavasti! Kerro perustiedot, ikä, asuinpaikka, perheesi, muut lemmikkisi ja asumiskuviosi.
-Miksi olet päätynyt rotuun, millaista koiraa haet ja minkälaisiin harrastuksiin?
-Minkälaista koirakokemusta sinulla on ja millaisia koiria sinulla on aiemmin ollut?
-Miksi olet kiinnostunut juuri minun kasvatistani ja yhdistelmästäni?
-Oletko valmis tekemään yhteistyötä kanssani tulevaisuudessa?
-Minkälaista pentua etsit ja onko sukupuolella väliä?
Toivon, että kerrot sinusta, perheestäsi ja tilanteestanne rehellisesti ja avoimesti, jotta voidaan miettiä voisiko kasvattini olla teille sopiva perheenjäsen.
Tärkeitä linkkejä: